Gode råd om kommunikation

Gode råd om kommunikation

God kommunikation skal ægge, dække og vække. Væsentligt er, at man som afsender fremstår saglig og troværdigt, samt at man når sin målgruppe.

Tydeligt budskab
Afklar jeres budskaber. Hvad vil I gerne fortælle, og hvordan ønsker I, at modtageren skal reagere på det?
Gør budskaber letforståelige. Undgå forkortelser, fagtermer og abstraktion, som kan medvirke til at skabe afstand og forvirring.

Brug gerne konkrete eksempler, så budskabet bliver lettere at forstå. Følg op, og gentag budskabet i flere sammenhænge.

Benyt gerne flere platforme og kanaler. Skriv læserbreve, opslag på sociale medier, styrk skolens hjemmeside, giv oplysninger på intranet og få historier i de lokale medier.

Lav en strategi for hvordan og hvilke platforme, I vil bruge. Overvej, om I vil styrke skolens/kommunens kommunikationskultur generelt, eller om I vil udvælge og arbejde med nogle strategiske indsatser.


Følelser er vigtige
Er det populistisk at spille på følelserne? Jo, hvis de overdrives, men historier skal røre og sætte tanker i gang. Gør historierne personlige, og sørg for, at der kommer ’ansigter på’. Alle - også de journalister, I gerne vil have kontakt til - har selv gået i skole, har børn, børnebørn og familier.

Det kan være en god idé at involvere elever, forældre og ansatte i kommunikationsarbejdet, så de kan bringe kraft og energi ind i historierne.

OBS: Såfremt I lader elever indgå i kommunikationsarbejdet, skal I have accept af deres forældre.

Tænk og fortæl visuelt 
Tekst er godt, men tænk visuelt, når I beskriver de forskellige sider af jeres folkeskole - hverdagsbegivenhederne og de ualmindelige, pudsige og uventede.

Der skal dannes billeder i kontakten til journalister og i læsernes bevidsthed, når de læser jeres historier på skolens hjemmeside, Facebookside og i de lokale medier. Et billede siger mere end 1.000 ord, så brug gerne billeder og video på egne platforme til at fortælle de gode historier om kommunens skolevæsen og enkelte folkeskoler.

Der skal navne, ansigter og gode overskrifter til. Kan I få borgmesteren eller andre lokale personligheder til at fortælle om jeres folkeskole?

Suppler eller erstat ”Nyt fra Skolen” med korte videohilsner, hvor I fortæller om dagligdagen, om fremtiden, skolens værdier osv.

Vis, I brænder for børnene 
Mediernes til tider problemfokuserede tilgang overskygger let det engagement og den glæde ved folkeskolens virksomhed, som skolens ansatte føler.

Vis, hvad I er optaget af, hvad I kæmper for, og hvad I debatterer. Tiden er inde til at fremhæve skolernes professionelle viden og personlige engagement i børn og unge.

Tag også favntag med det, som bekymrer kommende forældre. Tag udfordringerne én for én, og brug de positive historier til at modbevise et negativt image.

Den fortællende autoritet 
Skolens ledelse er en autoritet, som har ansvar, træffer afgørelser og står på mål for det, der sker på skolen. Husk, at I kan stille jeres ekspertise og faglige viden til rådighed for medier og journalister – om alt fra trivsel til åben skole, bevægelse i skoledagen, eksperimenterende projektorienteret, inklusion mv.

Kilde: Inspireret af blog i Danske Kommuners nyhedsbrev 14/6-16 ved Pia Thomsen, Dialog Kommunikation.