Boyes nye forslag vækker glæde i Odense

Odenses borgmester vil sætte en stopper for de planlagte besparelser på skoleområdet. Ifølge skolelederne i Odense er det meget glædeligt, men det redder ikke hele det trængte område

Besparelser på børne- og ungeområdet har længe været en del af hverdagen i landets fjerdestørste kommune, målt på indbyggertal.

Før jul meldte Odense Byråd ud, at der skulle foretages yderligere omprioriteringer på 30 mio. kr. på børne- og ungeområdet i 2016. Blandt andet blev det foreslået, at den understøttende undervisning fremover skal gennemføres med 40 elever til kun en enkelt pædagog.

Skolelederne i Odense Kommune har protesteret mod besparelserne og afholdt så sent som onsdag den 13. januar et lukket møde for at planlægge de næste skridt i indsatsen for at lægge pres på Byrådet.

Borgmester Anker Boye der for få dage siden meddelte, at han ville hæve skatten i kommunen med 1 pct. med virkning fra 2017, er nu også gået ud med den overraskende melding, at han ønsker at trække 'omprioriteringerne' på børne- og ungeområdet tilbage.

"Et enigt byråd har lagt budgettet. Når nu der er flertal bag forslaget om at hæve skatten, så kan det også være, der er flertal for at komme børn- og ungeområdet i møde, for de er hårdt pressede", siger Anker Boye til DR Fyn.

Lettet over forslaget

Lokalformand Dorte Andreas fra Odense Skolelederforening er lettet over forslaget:

"Det glæder mig utrolig meget. Det er netop det, vi har opfordret borgmesteren til, så forslaget om at hæve skatten ikke bare virker som varm luft. Der er blevet smilet rigtig meget i dag. Både på skolerne og i forvaltningen. Det er fantastisk og ikke mindst glædeligt for børnene".

Beslutningen skal først endeligt træffes på et møde i næste uge, så lige nu holder de vejret i Odense, men Dorte Andreas, der til daglig er skoleleder på Tingkærskolen i Odense, har en klar forventning om, at Anker Boye vil holde ord:

"Det vil være svært at trække det forslag tilbage".

God begyndelse - men der skal mere til

Dorte Andreas understreger, at der stadig er lang vej, før skolevæsnet i Odense kan kaldes i bedring:

"Det er fint, at de fjerner omprioriteringerne, men vi ved, at der i hvert tilfælde er minus på kontoen frem til 2019, og det er ret store minusser på et i forvejen udfordret område - så det er ikke gjort med det forslag. Det er dog en god begyndelse".

"Skattestigningerne vil forhåbentlig på sigt kunne gøre en forskel, men det vil tage en årrække, før effekten vil slå igennem", siger Dorte Andreas og påpeger, at Odense Kommune er en af de kommuner, hvor børne- og ungeområdet længe har været prioriteret lavest, og derfor skal der handles hurtigt:

"Hvis vi skal lykkes med at hæve kvaliteten og skabe gode læringsmiljøer, kræver det flere ressourcer – flere lærere og flere pædagoger".

"Odense skal igen spare på skolevæsenet"

FAKTA

Skolelederforeningen i Odense er bekymrede på børnenes vegne og peger på, at seneste kvalitetsrapport fra B&U-forvaltningen viser, at karaktergennemsnittet er faldet, og at eleverne klarer sig dårligere i de nationale test.

Arkivfoto: colourbox.dk