Claus Hjortdal: Prioriter folkeskolen

Hvis strømmen mod de frie grundskoler fortsætter, er der behov for at se på, hvilke krav samfundet stiller til skolerne. Der er også behov for at styrke folkeskolens økonomi, siger Claus Hjortdal.


”De frie grundskoler får rigtig mange penge i statsstøtte, og vi er kommet til et punkt, hvor friskoler og privatskoler ikke længere er et alternativ til folkeskolen, men et konventionelt tilbud. Folkeskolelederne får altid at vide, at de ikke gør det lige så godt som privatskolerne, men de har også andre vilkår, ikke mindst fordi folkeskolen tager sig af alle elever. Fri- og privatskoler kan skille sig af med elever, som folkeskolen så tager sig af,” siger Claus Hjortdal til Politiken og tilføjer, at mange friskoler dog tager et stort socialt ansvar i forhold til udsatte børn.

”Der er i høj grad behov for at styrke folkeskolen økonomisk. Folkeskolen har de senere år leveret meget store besparelser, og der er ikke plads til flere, hvis folkeskolen stadig skal påtage sig så stort et samfundsmæssigt ansvar”, siger Claus Hjortdal.

I artiklen i Politiken stiller to skoleledere spørgsmålstegn ved, om det er unfair konkurrence, når fri- og privatskoler kan skille sig af med elever, som folkeskolen skal samle op.

Ifølge avisen vil SF inden længe fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget. Kernen i forslaget er, at friskoler og privatskoler, der har udsatte børn på elevlisten, fremover skal have mere i tilskud fra staten, mens skoler, der ingen udsatte elever har, derimod skal have færre penge fra staten, end de får i dag.

Læs artikel i Politiken

Kilde: Politiken