Historiefortæller: Husk den fortællende dialog i skolen

”Hvor er din telepompter henne,” lød spørgsmålet, da historiefortæller Jens Peter Madsen for nogen tid siden fortalte historier lige ud af hovedet for en skoleklasse.

”Den sidder inde i mit hoved”, lød svaret fra Jens Peter Madsen, som er aktuelt med www.storybox.dk, som er 12 mundtlige historier beregnet til dialogisk fortælling mellem børn og voksne.

Jens Peter Madsen mener, at mundtlige historier med fordel kan bruges i undervisningen til at skabe ro og fordybelse og til at få eleverne til at spidse ører på en helt anden måde. Ikke mindst kan historiefortælling motivere skoleelever til selv at læse.

”Det er et glimrende værktøj til at åbne for børns indre billeder og fantasi. Historiefortælling udvikler børns sprog og evne til at læse og se fiktion for sig,” siger Jens Peter Madsen, som har fremstillet det gratis materiale for at inspirere børn og vokse til at udveksle historier.

”Historierne kan bruges til selv at komme i gang med at fortælle egne historier, og de kan bruges som udgangspunkt for en dialog. Det er især vigtigt i en tid, hvor vi bliver bombarderet med historier fra videospil, film, serier og sociale medier.”

Foruden historierne på Storybox har Jens Peter Madsen samlet en lang række fortællinger på sin hjemmeside www.digitalstoryteller.dk. Her er for eksempel historier om at være barn i 1950’erne samt Danmarkshistorie fortalt som i gamle dage.

”Jeg håber, at lærere og pædagoger kan bruge mine fortællinger, og at historierne kan være med til at videreføre de mundtlige fortællinger, der har været tradition for i mange, mange år, så børn og voksne får glæde af dem både i skolen og i familien.”

Læs mere på www.storybox.dk og www.jenspetermadsen.dk