ANALYSE: Styring stjæler tid fra eleverne

Skolelederne oplever, at stadig flere nationale og kommunale styringstiltag forringer deres muligheder for at lede. Det viser foreningens nye vilkårsundersøgelse.

Skolelederforeningen har ved årsskiftet gennemført en ny meget stor undersøgelse blandt vores medlemmer for at tage pulsen på de vilkår, de arbejder under.

Et uddrag med hovedkonklusionerne fra undersøgelsen blev bragt i Politiken den 21. april 2018.

Undersøgelsen viser, at det på helt centrale punkter ikke står godt til i folkeskolen:

• Syv ud af otte folkeskoleledere mener ikke, at de har resurser nok til at indfri de nationale og kommunale målsætninger for elevers læring, inklusion mv.
  • Alt for mange målsætninger og pålagte dokumentationsopgaver æder tiden, og en meget stram økonomi begrænser ledelsesrummet, mener 2 ud af 3 skoleledere.
  • Over halvdelen af skolelederne oplever, at muligheden at prioritere opgaverne er lille. Kun 1 ud 4 mener det er muligt at prioritere kerneopgaven.

Skolelederne har ofte ikke den tid, de resurser eller den økonomi til at fokusere på de vigtigste opgaver – elevernes læring og trivsel – som der er behov for.

Læs ANALYSEN bragt i Politiken 21. april 2018
Læs detaljeret NOTAT om vilkårsundersøgelsen