Claus Hjortdal: Giv folkeskolen økonomi til at håndtere klassekvotienten

”Det er uheldigt, at klassekvotienten stiger, når man ikke samtidig har sikret en økonomi i folkeskolen, så vi kan håndtere de store klasser på bedste vis.”

Claus Hjortdal, Skolelederforeningens formand, er bekymret for, at nye tal fra Undervisningsministeriet viser, at antallet af børn, der går i klasser med 25 elever eller flere, er steget med 54 procent siden 2009. Samt at næsten 20.000 går i en klasse med mindst 28 elever mod godt det halve for 10 år siden.

”Min bekymring går ikke så meget på, at klasserne er store, men derimod på at vi ude på skolerne ikke har økonomi til at lave holddeling og tolærerordninger. Desværre er den stigning i klassekvotienten, som vi ser nu, en del af en spareøvelse med mange skolesammenlægninger,” siger Claus Hjortdal.

SF foreslår nu at sænke loftet fra 28 elever i klassen til 24. Ifølge folkeskoleloven må der i dag højst være 28 elever i en klasse ved skolestart.

Et lavere klasseloft er dog ikke løsningen, mener Claus Hjortdal:

”Med et klasseloft på 24 risikerer vi at skulle dele klasser, når de når op på 23 elever. Det vil resultere i to klasser på henholdsvis 12 og 11 elever, og det er skrøbeligt både fagligt og socialt. Løsningen er derimod at sikre folkeskolen en bedre økonomi, så vi har mulighed for at holddeling og tolærerordninger.”

Foto: Colourbox.dk