Den danske folkeskole blandt Europas bedste

En ny rapport fra EU-kommissionen viser, at Danmark inden for næsten alle nøgleindikatorer, EU har målt på uddannelsesområdet blandt 28 EU-lande (samt Norge, Schweitz m.fl.), ligger blandt de absolut bedste.

Når det gælder om at løfte niveauet i læsning, matematik og naturfag for de svageste elever ligger Danmark på en 4. plads i EU, og der er kun relativt få danske elever, som ’underpræsterer’, viser en helt ny EU-rapport om over 30 primært vestlige landes uddannelsessystemer.

Så hvis man til en forandring samler på positive historier - så er her en af slagsen, meget veldokumenteret oven i købet, om det danske skole/uddannelsessystem... i Danmark lykkes folkeskolen med at kombinere gode resultater på høj trivsel.

Vi ligger i top, når det drejer sig om elevernes viden om medborgerskab.

Danmark er også blandt de bedste til at holde elevfrafaldet ”early school leaving rate” nede.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal siger:

"Jeg bider mærke i, at vi er næstbedst i Europa til at løfte de svageste i matematik. Så når vi har politikere, som siger, at 20 procent bliver dumme og ikke forstår noget, er det vigtigt at få med, at danske elever er de næstbedste i Europa. I dansk, matematik og naturfag samlet, så er danske elever de fjerdebedste i Europa."

Claus Hjortdal er glad for, at den nye rapport sætter Danmarks uddannelsessystem i et mere positivt perspektiv:

"Det er blevet en folkesport at kritisere folkeskolen. Det sker ofte på et ikke særligt oplyst grundlag, hvor vi kun refererer på de tal, vi selv genererer i Danmark. Det internationale perspektiv giver et noget andet billede, end det vi kender fra den danske debat. Når vi sammenligner tallene, må vi sige, at vi gør da noget rigtigt".

De danske bøgetræer vokser dog ikke helt ind i EU-himlen, da for mange elever med anden etnisk baggrund herhjemme mangler færdigheder, når de forlader grundskolen. Alligevel er vi på sigt gode til at fastholde indvandrere/udlændinge i uddannelsessystemet.

Men ellers som sagt, når vi generelt sammenligner vores danske børneinsitutioner og folkeskole med de europæiske lande, klarer Danmark sig ualmindeligt godt. Og det kan også være værd at bemærke, at EU-kommissionen i sin rapport for Danmark giver udtryk for bekymring over, at der har været så mange reformer i undervisningssektoren, hvilket har ført til en vis reformtræthed.

Læs EU-rapporten ”2018 Tilstandsrapport om uddannelse / Danmark” HER

Find det samlede EU-materiale HER

MINI-oversigt med sammenligning / benchmarking mellem landene

Læs også nyhed i Politiken 'Få elever underpræsterer i Danmark, der er EU's uddannelsesduks'