”Der er nogen, der kommer for sent. Vi venter lige, til der kommer ro i klassen,” siger Mikael Bertelsen på scenen foran en næsten fyldt sal med skoleledere på Årsmøde 2019’s anden og sidste dag.
Han tier og venter. Og venter. Og venter…
De næsten 1.800 skoleledere i salen bryder ud i grin og klapper, mens de sidste deltagere lister ind og sætter sig på de få tomme stole rundt om på gulvet for at opleve den nu tidligere kanalchef for det netop lukkede Radio24syv holde oplæg om kunsten at turde fejle – som menneske, medarbejder og leder.
”Det er lidt med frygt og bæven, jeg står her i dag,” siger Mikael Bertelsen og fortæller, at sidst han holdt foredrag, var det om sine pilgrimsvandringer, hvor et helt menighedsråd udvandrede på grund af en anekdote om nøgenhed fra hans tid som elev på en kommunistisk inspireret friskole.
Mikael Bertelsen starter med at indrømme, at han er meget optaget af, at tilhørerne er skoleledere, fordi han selv bor i et virkeligt ressourcestærkt område med krævende direktører, advokater og IT-chefer.
”Så jeg har stor respekt for, hvordan I prøver at holde sammen på skolerne og skal redde trådene ud,” siger han og opfordrer så: ”I må godt klappe af jer selv!”
Så vender han tilbage til emnet, som er kunsten at turde fejle.
”Det er som om i vores tid, at det er blevet vigtigt at kunne måle og regne sig frem til ting ved hjælp af algoritmer for at opnå det fuldstændig perfekte arbejde. Og så kan man gå hjem og sige, at nu har jeg været en dygtig dreng. Men det har aldrig stået højt på min ønskeliste. Til mine medarbejdere har jeg altid sagt: Hør her, jeg er fuldstændig ligeglad med, om I laver maveplaskere. Jeg er kun interesseret i det fuldstændig miserabelt dårlige og det virkelig gode. Alt det midt i mellem er ligegyldigt."
"Og så siger jeg, at vi jo ikke er hjertekirurger. Vi laver radio, og ingen dør af det, vi laver,” forklarer Mikael Bertelsen, som under dødskampen for sin radiostation igen og igen er blevet beskrevet som en fantastisk chef, der tror på sine medarbejdere og som noget af det første sætter dem fuldstændig fri.
”Jeg vil gerne fortælle, hvad jeg har lært af at køre en radiostation helt i sænk. Vi sluttede med, næsten ikke at sende nogen e-mails til hinanden, ingen møder, ingen mellemledere, og vi lykkedes med, at klager ikke var af det onde, men gode, fordi det var tegn på engagement fra lytterne. Det har været et enormt kaos, men der er også kommet nogle meget fine ting ud af at give folk ansvaret tilbage, så de finder ud af, at de selv er kaptajn, som har skabt arbejdsglæde,” siger han og understreger, at det vigtigste job er først og fremmest at ansætte de rigtige.
”Man skal bruge tid på rekruttering og så slippe folk løs.”
Midt i den for arbejdspladsen vanvittige proces, lavede han en konkurrence blandt medarbejderne for at få humøret lidt op.
”Noget af det sidste, som jeg førte ud i livet var, da vi blev hjemsøgt af noget New Public Management – ved I hvad det er?” spørger han og udløser et tø hø fra flokken af skoleledere.
”Ideen var at ændre et bogstav i forskellige New Public Management-udtryk. Det var en af de sidste teamøvelser, vi lavede på radio24 syv,” siger Mikael Bertelsen tørt og nævner nogle af de ord, som de fantasifulde medarbejdere kom op med: Barmslængdeprincip. På den bange bane. Syndig ledelse. Det hule menneske. Værdipasseret. Brugerundragelse. Og ludergruppe i stedet for ledergruppe.
”Vinderen var omstillingskarate,” griner han og høster et latterbrøl fra salen.
”Jeg tror, at man som skoleleder er enormt bange for at gøre noget galt og skal skrive under på, at man vil arbejde for alt muligt. Men tag nu sådan en som mig som et eksempel på, at så galt kan det heller ikke gå. Jeg er vokset op på en meget venstreorienteret kommunistisk lilleskole, har ingen uddannelse, er autodidakt og blev fundet i en papkasse uden for Børneradio i det, der dengang hed Danmarks Radio,” siger han og joker med, at han har hutlet sig gennem mediebranchen, og det da er gået godt nok, lige indtil i aftes, da hans radio lukkede.
”Ja, og nu står jeg her og danser og synger for penge,” siger han og høster både latter og klapsalver.
”Jeg er stadig et helt menneske, så I kan faktisk ikke lave nok fejl. I kan ikke gøre det galt. Prøv at eksperimenter. Det gjorde vi på Radio24syv, det kan I jo blive inspireret af,” slutter Mikael Bertelsen og modtager årsmødets første stående bifald fra salen.
Foto: Klaus Holsting