Overvågning – Brud på aftale om kontrolforanstaltninger

Der er indgået forlig mellem Nyborg Kommune og Skolelederforeningen i sagen om en skoleleder i Nyborg, der for ca. et år siden blev udsat for en undercoveragent med falsk id-kort og skjult kamera, hyret af Nyborg Kommune. Forliget betyder en undskyldning fra kommunen og en kontant bod til lederen på 35.000 kr.

Sagen startede, da skolelederen på den lokale folkeskole for ca. et år siden uanmeldt fik besøg af en konsulent fra et privat sikkerhedsfirma, der forsynet med (et i øvrigt falsk) kommunalt ID-kort til at kontrollere skolens IT-sikkerhed, håndtering af personfølsomme oplysninger m.m.

Sikkerhedsfirmaet var hyret af Nyborg Kommune for at kontrollere rutiner i forbindelse med GDPR-lovgivningen. Men besøget fandt sted uvarslet med brug af meget uortodokse metoder. Det private firmas konsulent søgte med bl.a. en falsk påstand om et it-læk at få skolelederen og en skolesekretær til at demonstrere Nyborg Kommunes it-sikkerhed, mens han havde et videokamera kørende, skjult i en taske.

Skolelederforeningen klagede sammen med HK efterfølgende til Nyborg Kommune over metoden, der klart var unødigt grov og i strid med en fælles ’Aftale om kontrolforanstaltninger’.

Først efter at være blevet truet med en sag i Arbejdsretten har KL, der kørte sagen for kommunen, ønsket at indgå forlig. Og ud over at forløbet beklages, tildeles den implicerede skoleleder og skolesekretær hver en bod på 35.000 kr.

Skolelederforeningen er tilfreds med udfaldet af sagen.