Sanne Søndergaard om køn og kropsforskrækkelse

Det er på tide, at vi taler om menstruation og mænds mobning af kvinder, lød det fra komiker og feminist Sanne Søndergaard som afslutningsreplik på årsmødet 2019.

”Ja, I skulle have hørt Annika Aakjær, men det er jo det, der sker, når man booker gennem Aula,” startede Sanne Søndergaard sin optræden, der var sidste underholdende indslag på årsmødet.

”Så I går glip af hendes menstruationssang, som for to måneder siden gik viralt og fik 2 millioner hits,” annoncerede den kvindelige standup komiker og tilføjede, at før det, var der ingen andre end seksualundervisningslærerne, der talte om menstruation.

”Jeg synes, det er fedt, at vi er begyndt at tale om menstruation, for det fylder pænt meget i de fleste voksne kvinders tilværelse,” slog hun fast, mens hun satte sig overskrævs på en stol med spredte ben ud mod salen.

Som feminist har Sanne Søndergaard turneret rundt og holdt foredrag på folkeskoler i 10 år. Men årsmødet var første gang, hun stod foran et publikum af skoleledere. Så hun benyttede sig af chancen for at dele sit budskab om, hvordan der stadig er skævhed i vores syn på køn og kropsforskrækkelse.

”Som pige lærer man tidligt, at man ikke må optage plads. En kvindestemme skal helst være lidt let og luftig og lys – faktisk er det allermest sexede ved en kvindestemme, hvis den slet ikke er der,” hviskede Sanne Søndergård, der blandt andet har turneret med showet ’Hold kæft kælling!’, men for nylig har indstillet sin karriere som kvindelig komiker, fordi hun er træt af at blive bedt om at holde kæft og den grove tone, hun har været udsat for fra kolleger og på sociale medier.

Mænd skriver til hende: Åh, du er en klam kost. Du er en luder! Og en hyggelig aften i byen med en flok andre feminister endte med en artikel i Ekstra Bladet med overskriften: Er der overhovedet nogen, der gider knalde Sanne Søndergaard?

”Mig, der har oplevet rigtig meget mobning, er rigtig glad for cybermobning, for nu kan vi tage screendumps af det og vise det – fx til en skolelærer,” sagde hun.

Foto: Klaus Holsting