Skoleleder udsat for opdigtet IT-sikkerhedsbrud fra kommune

Skolelederforeningen tager stærkt afstand fra, at Nyborg Kommune har iværksat kontrolforanstaltninger i form af skjulte videooptagelser af en skoleleder på en lokal folkeskole.

DR TV-Avisen har i aften, 5. februar 2019, bragt et indslag fra en skole i Nyborg, som har haft besøg af en medarbejder fra en cybersecurity-virksomhed, der udgav sig for at være en kommunal IT-medarbejder, udsendt af kommunen og med et hjemmefabrikeret ID-kort.

I forløbet ønskede IT-konsulenten at tale med skolelederen og påstod, at skolen skulle have et sikkerhedsbrud og læk af personfølsomme data. Men det viser sig, at hele set-uppet er ”en fælde”, som ikke alene skolelederen, men også en række medarbejdere søges lokket i.

Baggrunden er, at Nyborg Kommune har villet kontrollere, at persondataforordningen blev implementeret tilfredsstillende. På den baggrund har kommunen entreret med et privat firma, hvilket udviklede sig til et bizart forløb, som efterlod ikke alene skolelederen, men flere medarbejdere i chok.

DR TV-Avisen har kontaktet Skolelederforeningen om sagen, hvor formand Claus Hjortdal udtaler sig til tirsdagens 21:30 TV-Avis – og kalder det en principiel sag om, hvordan man behandler ledere og medarbejdere på det offentlige område:

”Det undrer mig i den grad, at en kommunes direktion kan finde på at iværksætte en så grotesk kontrol på løgn og falsk ID. Det er en groft uanstændig behandling af skolelederen. Og det er helt uforståeligt, at mistilliden er så stor hos kommunens direktion, at de vurderer, at det er den rette indsats, frem for at bygge på et troværdigt og anerkendende menneskesyn”, siger Claus Hjortdal.

Skolelederforeningen mener absolut, at det må være undtagelsen mere end reglen at bruge den slags metoder. Ud over, at anklagen om ’et læk’ er opspind, og at hele forløbet bliver filmet med skjult kamera placeret i IT-konsulentens taske, og at kommunen har hyret et privat selskab, der bruger så bizarre metoder, at det har krænket skolens leder og ansatte, er der også et juridisk aspekt.

Sagen er nu bragt videre fra Skolelederforeningen til behandling i LC og KL med påstand om, at er sket et brud på gældende ”Aftale om kontrolforanstaltninger”, idet der her så langt fra er et rimeligt forhold mellem formål og midler, og at der ikke synes at være givet varsel i henhold til aftalen. Claus Hjortdal kommenterer også sagen i P1 Morgen 6:45.

Nyborg Kommune har i den konkrete sag indgået en aftale om udførelsen af opgaven med cybersecurity-firmaet Prueba, der tester organisationers sikkerhed med metoder som falske mails, falske telefonopkald eller fysisk fremmøde med falske cases.

LÆS MERE HER PÅ DR.DK

Hør indslag i P1 Morgen kl. 6:45, hvor Claus Hjortdal kommenterer sagen