Tålmodigheden med Aula er ved at slippe op

For snart et år siden vendte et flertal af skolelederne i en medlemsundersøgelse i den grad pilen nedad til Aula. Siden er der ikke sket meget, og det får nu Skolelederforeningen til at råbe vagt i gevær.

På tredje år er folkeskolens skoleledelser tvunget til at bruge et system, der dagligt sender dem på overarbejde. Aula har aldrig kunnet det, der er brug for i skolernes hverdag.  Helt centrale funktioner som søgning, kalendersynkronisering, udskrivning af lister og lokale opsætninger volder dagligt problemer.
Det stod klart, da Skolelederforeningen i december 2020 lavede en medlemsundersøgelse om tilfredsheden med Aula. Og det samme billede tegnede sig, da Skolelederforeningen næsten et år efter – og denne gang i et samarbejde med KOMBIT – foretog en ny tilfredshedsundersøgelse blandt skoleledere.

"Aula har aldrig været det system, som skoleledelserne har brug. Det skyldes dels, at der ikke fra begyndelsen var en dækkende kravspecifikation, systemet er stadig ikke opsat ordentligt, og der mangler support og understøttelse af skolelederne på det tekniske ude på skolerne", fortæller Claus Hjortdal.

To undersøgelser siger det samme
Efter resultatet af den første medlemsundersøgelsen præciserede problemstillingen har Skolelederforeningen holdt en række møder med KL og KOMBIT. Ud af det er kommet et samarbejde om blandt andet den nye undersøgelse. Og den nye undersøgelse viser altså stort set det samme som den første, og derfor er der brug for handling nu, fortæller Claus Hjortdal:

"Det er ikke rimeligt, at skolelederne skal vente længere på, at systemet bliver udbedret. Det er meget utilfredsstillende, at de spilder så meget tid på et system, som er fejlbehæftet, og at det går fra den tid, de ellers kunne bruge for eksempel på udvikling af undervisningsmiljøerne".

Brug for handling nu
KOMBIT er kommet med forskellige forklaringer på, hvad der kommer til at ske, men det er ikke nok til at stille Skolelederforeningen tilfreds:

"Det virker efterhånden som dårlige undskyldninger, når der bliver ved med ikke at ske noget. KOMBIT bliver nødt til at iværksætte de nødvendige ændringer på systemet nu, så det blandt andet kan spille sammen med andre administrative systemer, og så brugene undgår dobbeltindtastninger.  Det handler om at lette den daglige kommunikation for over en million mennesker i og omkring skolen", siger Claus Hjortdal.

Skolelederforeningen fortsætter med at sende tilfredshedsundersøgelser ud i samarbejde med KOMBIT til et spørgepanel på 600 skoleledere. Med baggrund i undersøgelsesresultaterne og dialoger med skolelederne vil Skolelederforeningen vedholdende følge op på problemstillingerne ved løbende møder med KOMBIT.
Næste undersøgelse er planlagt til februar 2022 efter de seneste opdateringer af AULA.