Covid-19: Skoler kan blive nødsaget til at sende elever hjem

Det er glædeligt, at alle covid-19-restriktioner nu kan afblæses. Men skolerne er fortsat så hårdt ramt af det høje smittepres, at det er vanskeligt at fastholde undervisningen. Nogle skoler kan derfor blive nødt til at sende elever hjem, forudser Skolelederforeningen.

"Det er en rigtig god nyhed, at samfundet kan genåbnes. Men vi er bekymrede for skolernes mulighed for at agere i corona-situationen, hvor skolerne allerede nu oplever stor personalemangel og mange fraværende elever."

Sådan siger Dorte Andreas, næstformand i Skolelederforeningen, efter pressemødet i går aftes, hvor statsminister Mette Frederiksen præsenterede en genåbning af landet, hvor stort set alle restriktioner bortfalder fra 1. februar.

På pressemødet blev det samtidig meldt ud, at man fra myndighedernes side forudser, at vi fortsat vil opleve stigende smittetal.

"Skolerne er i forvejen hårdt ramt af høj smitte blandt både lærere, pædagoger og elever, som gør det meget vanskeligt for skolerne at fastholde undervisningen, som det kræves. Stiger sygefraværet blandt medarbejdere og elever grundet corona, så bliver det en endnu vanskeligere opgave for skolerne," siger Dorte Andreas.

Skolelederforeningen har i den seneste tid presset på for, at skolerne kan benytte sig af force majeure, så skolerne kan sende elever hjem, når der ikke er elever og lærere til at gennemføre undervisningen på skolerne.

"Skolerne kan lokalt komme til at stå i en situation, hvor sygdom blandt personalet bliver så udtalt, at det ikke bliver muligt at opretholde hverken den fysiske undervisning eller at fjernundervise eleverne. Så er den eneste umiddelbare løsning, at den enkelte skole kan benytte sig af force majeure og sende elever hjem," siger Dorte Andreas.

Modelfoto: Klaus Holsting