Frihedsdagsorden skal give mulighed for at sætte retning på et stormfuldt hav

Havet omkring skolen bliver ikke mindre uroligt fremover, men frihedsdagsorden skal gøre en forskel for skolelederne. Det sagde næsteformand Dorte Andreas på anden dagen af Årsmøde 2022.

”Heldigvis er vi skoleledere kendte for at være søstærke og kunne sætte retning i selv de vildeste storme på åbent hav. Det er godt – for behovet for at være søstærk bliver ikke mindre i de kommende års sejladser.”

Med de ord lagde næstformand Dorte Andreas fra land i sin åbningstale for fredagens program på Årsmøde 2022.
Hun tog tilhørerne med en tur på det store hav og fortalte om de bølger, der skal navigeres i:

”Komplekse problemstillinger står i kø for at blive løst. Ofte peger pilen på skolen og skoleledelserne som dem, der skal og kan løse alverdens af samfundets problemstillinger. I dag skal vi løse ’mere for mindre’”, sagde Dorte Andreas, der kan nikke genkendende til, at vi er kommet ind en slags hastighedspiral, som Svend Brinkmann introducerede i sit oplæg på årsmødets første dag.

"Når jeg er rundt i landet på skolerne og taler med jer, og når jeg ser på jeres besvarelser i skolelederundersøgelsen, og når lederne, der deltager i vores kompetenceudvikling og netværksforløb ”Ord til handling”, skal pege på det, der er svært, så er det at få plads til at arbejde med ledelse tæt på og skabe tid og rum til at tænke sig om."

Dorte Andreas fortalte om nødvendigheden af, at der sker en forandring af de vilkår, vi driver skole på, og om de initiativer og det politiske samarbejde, der er i gang:

"Gennem de politiske initiativer og de politiske samarbejder, håber vi, at vi kan medvirke til at skabe den nødvendige forandring, der gør, at vi også som skoledere får mulighed for ikke kun at tænke i form af en instrumental problemløsningstænkning, men også får plads til at træne den tænkning, hvor man dvæler ved noget og giver plads til eftertænksomhed".

Næstformanden forudser, at havet omkring skolen ikke bliver mindre roligt fremover, men at frihedsdagsorden kan gøre en forskel for skolelederne:

”Frisættelsen rummer mulighed for selvbestemmelse og mindre styring og mere ledelse, men vi skal selv gribe den, og forhåbentligt får vi i højere grad mulighed for selv at være med til at sætte retningen og bestemme hvilke sejl, der skal sættes hvornår”, sagde Dorte Andreas.

Foto: Lars Horn/Baghuset