"Jeg er glad for, at statsministeren i sin nytårstale fokuserede på at skabe større trivsel blandt børn og unge og sikre, at flere unge kommer i job og uddannelse. I Skolelederforeningen er vi enige i, at det er en meget vigtig opgave, og at der er behov for at justere skolen blandt andet med et bredere fokus på læring," siger Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen.
Statsminister Mette Frederiksens satte i sin nytårstale blandt andet fokus på at gøre mere for de unge - blandt andet de unge, der både står uden for arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Hun nævnte, at ”det skal være slut med at tabe så mange børn og unge på gulvet”, at "unge har brug for stærkere fællesskaber" samt lidt senere i talen at "det starter i skolen".
Claus Hjortdal peger på, at det kræver dialog og investering og øgede frihedsgrader til skolerne.
Et godt sted at begynde er ifølge Claus Hjortdal at se på slutdelen af folkeskolen:
"For at kunne justere på resten af folkeskolen må vi først tage fat på, hvordan vi kan tilrettelægge udskolingen og særligt afslutningseksamenen, så det ikke opleves som et nederlag for de elever, som skal noget andet end gymnasiet efter folkeskolen. I dag retter eksamenen sig imod en gymnasial uddannelse, og det er et forkert udgangspunkt," siger skoleledernes formand.
"Samtidig er der behov for at se på lærerplanerne og en klar prioritering af hvilken indhold, der skal være i folkeskolen," mener Claus Hjortdal. Han glæder sig til at tale med den nye børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye om de nødvendige justeringer.
Ja tak til større lokal frihed
I nytårstalen anerkendte statsministeren dygtige skoleledere for bedst at vide, hvordan den enkelte skole skal ledes.
"Jeg tror grundlæggende på, at børn, lærere, forældre og en god skoleleder er de bedste til at skabe deres egen skole," sagde Mette Frederiksen.
Den udtalelse glæder skolelederforeningens næstformand Dorte Andreas:
"Det er glædeligt, at der fra politisk side er vilje til at give skolerne større frihedsgrader. Vi er helt enig i, at man ude på de enkelte skoler bedst ved, hvordan man skaber god undervisning for de lokale elever."
Skolederforeningen ser frem til dialog og samarbejde omkring folkeskolen i 2023.
Foto: Thomas Arnbo